MROŻONKI

 

 

Truskawki

 

Któż nie lubi soczystych, pachnących, słodkich  truskawek? Moim zdaniem najlepsze są te krajowe. Pewnie tak jak i ja wyczekujecie ich z niecierpliwością. Musimy uzbroić się w cierpliwość i jeszcze troszeczkę poczekać. Pocieszający jest fakt, że nie musimy tak do końca z nich rezygnować. W tym okresie możemy śmiało korzystać z truskawek MROŻONYCH, zarówno do koktajli, wypieków, sorbetów, jak i innych dań.

 

 

Korzyści płynące z mrożonek:

 

– Ze względu na najniższą cenę zbierane są w szczycie sezonu, dzięki czemu zachowują najwięcej wartości odżywczych i są po prostu w tym okresie NAJSMACZNIEJSZE. Poza tym mrożone warzywa i owoce w sezonie jesienno-zimowym oraz wczesnowiosennym mają więcej wartości odżywczych niż świeże owoce, na które obecnie nie ma sezonu.

 

– MROŻENIE warzyw i owoców to najpopularniejszy i zarazem NAJZDROWSZY PROCES, któremu poddaje się jedzenie, aby dłużej zachowało swoją świeżość.

 

-UTRATA WITAMIN i MINERAŁÓW jest naprawdę NIEWIELKA. Co więcej, niektóre składniki warzyw i owoców w ogóle nie ulegają zmianie. Zawartość i struktura soli mineralnych, cukrów prostych oraz kwasów organicznych pozostają niezmienione.

 

  • Straty składników odżywczych w procesie mrożenia można oszacować na następującym poziomie: witamina C – 40%., wit. B1 – 10- 20%., wit. B2 – 10%., karoten – 5-30%. Są one stosunkowo niewielkie, o ile produkty są prawidłowo zamrażane.

 

  • Naukowcy twierdzą nawet, że mrożone owoce i warzywa zawierają znacznie WIĘCEJ PRZECIWUTLENIACZY niż ich świeże odpowiedniki.

 

  •  Poza tym mrożonki to gotowy produkt. Są umyte obrane, gotowe do użycia, dlatego są też bardzo WYGODNE W UŻYCIU. Poza tym są DOSTĘPNE CAŁY ROK, dzięki czemu nie musimy rezygnować z ulubionych dań.

 

-Mrożonki to ratunek dla RÓŻNORODNOŚCI jadłospisu w zimie i jesienią oraz wczesną wiosną.

 

Mrożenie pozwala na zachowanie smaku, aromatu oraz wartości odżywczych przez długi czas. Jest to możliwe przede wszystkim dzięki wymrożeniu wody, która stanowi środowisko rozwoju drobnoustrojów. W niskiej temperaturze bakterie, pleśnie i grzyby po prostu się nie rozwijają.

 

UWAGA! Nie powinno się zamrażać żywności zawierającej duże ilości wody, takiej jak pomidory, ogórki, pomarańcze czy arbuzy -stracą swoją jędrność i będą po prostu niesmaczne.

 

 

 

Mrożone sezonowe owoce i warzywa mogą stanowić idealny dodatek do codziennych obiadów i deserów. Dlatego nie rezygnujmy z nich w okresie, gdy nie są w sezonie. Żaden suplement nie da tyle korzyści, co witaminy i minerały występujące NATURALNIE w  produktach!